De vijf kernwaarden van Chris Hettinga

Wanneer je met mij aan de slag gaat, zal je verschillende kernwaarden terugzien tijdens mijn trainingen: persoonlijk, resultaatgericht, vakkundig, plezier en natuurlijke beweging. Deze waarden zijn voor mij van groot belang om samen te werken aan een gezond lichaam en geest. In deze blog lees je meer over wat deze waarden zijn, maar ook hoe deze verweven zijn in mijn trainingsvisie en hoe ze bij kunnen dragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijk

Ieder persoon is uniek en daarom houd ik van een persoonlijke aanpak. Ik geef personal training omdat ik het leuk vind om mensen te helpen, met mensen om te gaan en ze persoonlijk te begeleiden. Vanaf mijn zestiende begon ik al met het lesgeven van judo aan kinderen. Hierdoor heb ik veel kennis en ervaring opgedaan in het lesgeven zelf, waarna ik uiteindelijk ben doorgestroomd in het geven van o.a. personal training. Daarnaast helpt mijn vele ervaring in de praktijk op het gebied van sport en kennis van vele verschillende disciplines bij het creëren van een persoonlijk en op maat gemaakt trainingsplan. Verder vind ik het belangrijk dat er inzet wordt getoond van beide kanten. Tijdens trainingen word je namelijk buiten je comfortzone gehaald voor het behalen van een optimaal resultaat. Inzet is hier een essentieel onderdeel van.

Met personal training ga ik met je voor een bepaalde periode een traject in. Het geeft mij veel voldoening als ik zie dat klanten zich uiteindelijk beter voelen of fijner in hun vel zitten. Dit zal je terugzien wanneer je met mij aan de slag gaat. Om dit te bereiken hanteer ik mijn eigen trainingsmethodes waarbij de juiste persoonlijke aandacht, mijn brede arsenaal aan oefeningen en de daarbij horende combinaties voor een goed eindresultaat zorgen. Ik vind het belangrijk om eerst te begrijpen wat je intenties zijn voordat we aan de slag gaan. Een quote die ik daarom vaker aanhaal is: “Seek first to understand to be understood”. Stel je hebt last van een knieblessure, dan is het verstandig om eerst te kijken waar dit vandaan komt en hoe dit is ontstaan om vervolgens dit op te lossen.

Resultaatgericht

Een andere kernwaarde die centraal staat tijdens mijn training is resultaatgerichtheid. Het is van belang om een helder beeld te krijgen waar je vastloopt, welke problemen zich voordoen die het trainen belemmeren of wat je wilt bereiken. Ik zal je helpen bepaalde gedragsvormen of coping mechanismen te doorbreken of veranderen, dit is namelijk lastig. Daarom bepalen we samen het einddoel zodat dit proces vergemakkelijkt wordt.

Door dit te bereiken steun ik je met behulp van het ontwikkelen van mindfulness, maar ook het bieden van een luisterend oor. Door bewust te bewegen en niet te gretig te zijn, waarbij ik doel op het volledig uitputten van je lichaam tijdens een training, werken we aan een optimaal resultaat. Zodra je je lichaam helemaal uitput wordt de kans op optimaal presteren namelijk kleiner. Snel resultaat en verandering is iets dat ik vaak zie bij klanten. Zodra dit niet lukt raken ze ontmoedigd omdat het niet het gewenste resultaat is dat ze verwachten. Maar vergeet niet, een sterke boom groeit ook niet in één dag. Daarom help ik je focussen op de lange termijn waarbij je lichaam oude patronen achter zich laat en overgaat in nieuwe betere bewegingspatronen.

Door mijn ervaring met diverse klanten met verschillende achtergronden heb ik een breed scala aan mensenkennis – en daarbij trainingen – opgedaan. Zo heb ik ervaring in het trainen van topmodellen voor de catwalk, maar train ik ook klanten die graag sterker willen worden of gewicht willen verliezen. Ook ben ik ervaren met het begeleiden van klanten die herstellende zijn van een bepaalde blessure. Door eerst goed te observeren en daarna hierop te anticiperen door middel van eigen bedachte oefeningen, werken we samen aan een beter en duurzaam herstel. Het uiteindelijke doel is om met verschillende prikkels te trainen waardoor je uiteindelijk blessure vrij kunt bewegen.

Vakkundig

De waarde vakkundigheid is terug te zien in de brede kennis die ik heb opgedaan door de vele sporten die ik heb beoefend. Nadat ik mijn studie Sport en Bewegen had afgerond ben ik gecertificeerd trainer geworden. Dit vond ik niet uitdagend genoeg waardoor ik een yoga opleiding en verschillende workshops ben gaan volgen. Deze leergierigheid zorgt ervoor dat ik mij op deze manier op verschillende gebieden blijf ontwikkelen als trainer en coach. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik nu ook Ashtanga en Vinyasa leraar ben. De filosofie van yoga die ik hieruit heb geleerd pas ik weer direct toe op mijn trainingen.

Ook ben ik altijd op zoek naar vormen van beweging die mij inspireren, energie geven of helpen te ontwikkelen op wat voor manier dan ook. Dit is terug te zien in de verschillende bewegingssituaties die ik creëer tijdens een training. Denk hierbij aan herkenbare spel situaties van vroeger die je op het schoolplein deed zoals tikkertje, worstelen, wandrek klimmen, klauteren en apenkooi. Maar ook ingewikkeldere oefeningen waarbij je op meerdere punten wordt uitgedaagd. Zo kijk ik hoe je reageert of anticipeert op het moment dat ik een spel situatie of regel aanpas. Dit kan bijvoorbeeld het spelen met een tennisbal zijn, buiten in bomen klimmen of over hekjes springen buiten.

Plezier

Een andere kernwaarde die centraal staat tijdens mijn training is plezier. Als kind speel je met veel plezier en ben je continue in beweging. Dit gaat vaak zonder na te denken. Gek genoeg leren we dit onszelf af naarmate we ouder worden. Daarom probeer ik dit terug te laten komen in mijn trainingen waarbij plezier hebben centraal staat en je in beweging blijft zonder na te denken. Vrijheid van beweging van het lichaam vind ik daarom een belangrijk aspect. Hier probeer ik op in te spelen door oefeningen zo speels mogelijk te houden. Dit houdt ook in: routines verbreken. Dus niet elke keer dezelfde oefeningen of sets. Hoe dan wel? Door elke keer nieuwe spel elementen te bedenken zorg ik ervoor dat je uit je comfortzone stapt.

Natuurlijk bewegen

De laatste kernwaarde natuurlijk bewegen is terug te zien in de grote diversiteit in bewegingen die terugkomen in mijn trainingen. Het begint allemaal bij de basiselementen zoals rollen, kruipen, rennen en klimmen. Heb je dit onder de knie? Dan kun je beginnen met ingewikkeldere bewegingen en skills om dit vervolgens weer uit te breiden. Vaak blijven we hangen en bewegen in een bepaald patroon en zijn we bang om buiten onze comfort zone te treden. Ik vind het daarom belangrijk om lichaam en geest uit te blijven dagen en help je tijdens trainingen op te zoeken. Oftewel: “Word sterker, beweeg beter en voel je vrij in je eigen lichaam”.

Tijdens mijn training zijn er verschillende elementen die centraal staan:

Kracht

Door je spieren te prikkelen door middel van een bepaalde weerstand of gewicht ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Vervolgens moet je lichaam hiervan herstellen door het krijgen van rust. Dit resulteert uiteindelijk in hypertrofie, oftewel: spiergroei. De aanpak hierin kan verschillen. Voor een voetballer kun je bijvoorbeeld explosieve krachttraining implementeren om sterker te worden, een beter uithoudingsvermogen te krijgen en blessures te voorkomen.

Partnerwerk

Feedback krijgen van een partner – in plaats van een apparaat – draagt bij aan een betere coördinatie en reactievermogen. Een goed voorbeeld hiervan is boksen. Bij een zaktraining werk je uiteraard goed aan je conditie (uithoudingsvermogen). Maar zodra je gaat werken op de pads of gaat sparren krijg je meer feedback. Je moet je dekking hooghouden, snel toeslaan, niet afwachten en op het juiste moment instappen.

Flexibiliteit

Naast mobiliteit heeft je lichaam ook een sterke basis nodig op het gebied van flexibiliteit. Je kunt je lichaam als een kinetische keten zien waarbij alles in het lichaam verbonden is met elkaar. Heb je een mindere flexibiliteit? Dan zal dit leiden tot een reactie van stijfheid en weinig bewegingsruimte van de gewrichten. Hieruit kunnen vervolgens weer blessures ontstaan.

Mobiliteit

Mobiliteit is een combinatie van flexibiliteit, kracht en coördinatie. Mobiliteitsontwikkeling verwijst naar de hoeveelheid actieve nuttige bewegingen die je hebt. Denk hierbij aan de mobiliteit in je gewrichten. Werken aan je mobiliteit kan zorgen voor een afname in pijn van eventueel letsel en schade van je lichaam. Het gevolg hiervan is dat je gemakkelijker, vloeiender en pijnvrij kunt bewegen. Dit is essentieel om je dagelijkse activiteiten te kunnen blijven doen.

Meditatie

Naast het gezond houden van je lichaam, is het ook belangrijk om te denken aan je geest. Door mijn yoga opleiding ben ik in aanraking gekomen met meditatie. Wat bewegen en sporten is voor je lichaam, is mediteren als het ware voor je geest. Mediteren helpt je om je bewust te worden van de gedachten in je hoofd en je aandacht terug te brengen naar het moment. Het kan je helpen om meer rust te vinden in jezelf, minder spanning in je lichaam, meer helderheid in je hoofd en een verbeterde concentratie.

Ademhaling

Ondanks het feit dat ‘ademen’ de meest essentiële en krachtigste kracht is die er bestaat, besteden we er nog weinig aandacht aan. Ik ben bekend geworden met ademhalingsoefeningen tijdens yoga, hierbij noemen ze het: pranayama. Deze ademhalingstechnieken kunnen o.a. bijdragen aan een betere concentratie, minder stress en het verbeteren van je sportprestaties.

Wil je samen aan de slag/samen werken aan een fit en gezond lichaam? Of ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag meer informatie over mijn trainingsmethode? Dat kan!

Geen reactie's

Geef een reactie