
02 mrt Wat is Ashtanga- en Vinyasa-yoga en hoe kan het jou helpen te ontspannen?
Als je wel eens yoga beoefent, heb je vast wel gehoord van de termen Ashtanga en Vinyasa. Hoewel deze twee vormen van yoga niet helemaal hetzelfde zijn, lijken ze sterk op elkaar. Vinyasa stamt af van Ashtanga en is een relatief nieuwe vorm van de bewegingsleer.
Ondanks dat deze vorm van yoga, in tegenstelling tot andere vormen, pas zo’n 100 jaar oud is, is het op dit moment de populairste vorm van yoga. Miljoenen mensen ontspannen wereldwijd met deze dynamische set bewegingen. Hoe kan het jou helpen te ontspannen? Personal trainer Chris Hettinga legt het uit!
In deze blog worden de volgende vragen beantwoord:
– Wat is Ashtanga-Vinyasa-yoga?
– Waar komt het vandaan?
– Welke oefeningen kun je doen?
– Wat zijn de voordelen van Ashtanga-Vinyasa-yoga?
– Is Ashtanga-Vinyasa-yoga moeilijk om uit te voeren?
Wat is Ashtanga-Vinyasa-yoga?
Ashtanga- en Vinyasa Yoga moet je eigenlijk zien als twee aparte vormen van yoga, die sterk met elkaar samenhangen. De eerstgenoemde is de voorloper van Vinyasa en de twee lijken sterk op elkaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Bij Ashtanga-yoga staat de volgorde van de bewegingen altijd vast, terwijl dit bij Vinyasa-yoga niet het geval is. Hierdoor is er bij de tweede vorm meer ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. Er zijn meer verschillende series mogelijk.
De adem
Bij beide vormen staat de adem centraal. Het is dus een methode van bewegen, die gefocust is op de ademhaling. Bij Vinyasa (Vinyasa betekent ‘beweging met je ademhaling’) ligt de nadruk echter nog meer op de ademhaling en beweeg je dan ook op het ritme van je adem. Om deze reden wordt Vinyasa-yoga dan ook wel ‘flow yoga’ genoemd. Vinyasa staat voor een vloeiende beweging: je past je bewegingen aan aan het tempo van je ademhaling.
Lees ook: 5 mindfulness- en meditatieoefeningen voor een ontspannen begin van je dag
Bij Ashtanga-yoga speelt je ademhaling ook een belangrijke rol, maar bij deze vorm is de ademhaling één van de acht belangrijke onderdelen. Als je het woord ‘ashtanga’ opdeelt in stukken, staat het voor acht delen of ledematen. ‘Asht’ betekent acht, ‘ang’ betekent delen en ‘anga’ staat voor ledematen. De beheersing van de ademhaling (pranayama) is één van deze ledematen. De andere delen zijn:
– Yama (morele code/zelfbeheersing)
– Niyama (zuivering en leer)
– Asana (lichamelijke activiteit)
– Pratyahara (beheersing van de zintuigen)
– Dharana (concentratie)
– Dhyana (meditatie)
– Samadhi (contemplatie)
Dynamische bewegingsleer
Vinyasa is dynamischer dan Ashtanga. Bij Vinyasa ‘flow’ je van de ene houding (asana) naar de andere op het tempo van je ademhaling. De basis voor deze vorm van yoga is de Zonnegroet. Veel van de houdingen die worden aangenomen vloeien voort uit deze bekende positie. Na een serie van beweging vanuit de Zonnegroet worden vaak nog losse houdingen achter elkaar herhaald.
Waar komt Ashtanga-Vinyasa-yoga vandaan?
Ashtanga-Vinyasa-yoga is eigenlijk al duizenden jaren oud. Toch is het een relatief nieuwe vorm van yoga. Dit komt omdat deze vorm is herontdekt in de jaren 20 van de vorige eeuw. Sri Pattabhi Jois, de grondlegger van deze vorm van yoga, stelt dat Ashtanga-yoga ‘werken, bewegen en opletten is’. Volgens hem is de leer 99% praktijk en één procent theorie.
In de tijd dat Pattabhi Jois de leer ontdekte, was yoga door de Engelse kolonisatie bijna helemaal uit de Indische levensstijl verdwenen. Jois bezocht een lezing van Sri Krishnamacharya, die heilig overtuigd was van de heilzame werking van yoga. Krishnamacharya las duizenden jaren oude manuscripten en gaf zijn eigen draai aan de lessen die hij hieruit opstak. Jois werd zijn belangrijkste leerling.
Welke oefeningen kun je doen bij Ashtanga-Vinyasa-yoga?
Vinyasa en Ashtangayoga verschillen van de traditionele Hatha-yoga. Hatha-yoga is statischer: je neemt verschillende houdingen achter elkaar aan, met een onderbreking ertussen. Bekende houdingen uit de Hatha-yoga zijn De Danser, De Brug en de Opwaartse Plank. Bij de andere twee vormen ligt de nadruk meer op de ‘flow’ van de ene oefening naar de andere.
Lees ook: 5 redenen waarom een veganistisch dieet gelukkiger maakt
De Zonnegroet
De Zonnegroet is de basis van zowel Ashtanga als van Vinyasa-yoga. Vanuit deze houding worden de verschillende asana’s (houdingen) aangenomen. Andere bekende poses die worden ingenomen zijn de Neerwaartse Hond (Downward Facing Dog), Cat-Cow, de Kindhouding en de Krijger. Bij Vinyasa staat de volgorde van deze oefeningen niet vast, maar is er ruimte voor eigen inbreng in de ‘flow’ van oefening naar oefening. Dit maakt vinyasa zo leuk: je kan creatief zijn!
Vaste series
Bij Ashtanga worden er zes verschillende series met een vaste volgorde van oefeningen toegepast. De eerste wordt vaak gezien als de makkelijkste om te leren. Als je deze onder de knie hebt en kunt beoefenen met voldoende rust en regelmatige ademhaling, kun je doorgaan naar de volgende serie. Als je die kunt beoefenen ga je door naar de volgende, enzovoorts.
De eerste serie van ashtanga bestaat uit vijf ‘fases’ met ontzettend veel oefeningen. Vaak duurt de eerste serie dan ook zo’n 90 minuten om uit te voeren. De serie lijkt moeilijk, maar met de juiste hulp kunnen ook beginners deze uitvoeren. Personal trainer Chris Hettinga kan je met zijn jarenlange ervaring helpen bij het onder de knie krijgen van de verschillende series!
Wat zijn de voordelen van Ashtanga-Vinyasa-yoga?
De belangrijkste vraag die je misschien wel hebt voor je aan deze vorm van yoga begint: wat levert het me op? Ashtanga-vinyasa-yoga wordt dagelijks door miljoenen mensen over de hele wereld beoefend en is ook in Nederland ontzettend populair. De dynamische stijl van yoga helpt ontzettend bij het ontspannen en het vinden van innerlijke rust.
Ashtanga-vinyasa yoga is een hele energieke vorm van yoga, door het snelle wisselen van houdingen. Het vraagt daardoor veel van het lichaam en is een fijne en intensieve manier van bewegen. Ook zorgt het voor een flexibeler en sterker lichaam: als je het vaker doet zul je zien dat je fitter en beweeglijker wordt.
Lees ook: Veelvoorkomende klachten en mobiliteitsoefeningen om deze te voorkomen
Daarnaast reinig je je lichaam. Door zo intensief te bewegen, zorg je dat je gaat zweten. Hierdoor worden afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd. Door je bewust te zijn van je ademhaling, ga je in het dagelijks leven ook bewust ademhalen. Dit zorgt voor meer rust en ontspanning. Tot slot zorgt deze vorm van yoga ook voor meer energie: je activeert je prana (levensenergie) en bent bezig met je fysieke gezondheid!
Is Ashtanga-Vinyasa-yoga moeilijk om uit te voeren?
Ashtanga-vinyasa-yoga is een relatief eenvoudige vorm van yoga en wordt daarom vaak aanbevolen aan beginners. Hoewel het even zal duren voor je de series en houdingen onder de knie hebt, zul je merken dat het heel snel beter gaat en het je helpt ontspannen. Ook buiten de oefeningen voel je dat je gezonder en ontspannender door het leven gaat.
Wil jij graag beginnen met yoga, maar weet je niet hoe? Dan kan personal trainer Chris Hettinga je helpen. Hij geeft (online) yogalessen en is specialist op het gebied van deze vorm van yoga. Hij kan je helpen bij het aanleren van de juiste houdingen en het controleren van je ademhaling en bewegingen. Meld je aan voor een gratis intake-gesprek met Chris!
Geen reactie's