
18 mrt 5 meditatie- en mindfulnessoefeningen die stress kunnen verminderen
In 2021 zijn er tal van bronnen van stress in onze levens. Je studie, werk en relatie kunnen veel spanning opleveren en er wordt van ons verwacht dat we altijd bereikbaar zijn. In 2020 kwam daar de coronacrisis nog eens bij, met voor veel mensen een sociaal isolement en een tijd van onzekerheid. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen bij het verminderen van stress.
Gedurende de dag worden we blootgesteld aan duizenden prikkels. Het is daarom goed om de wereld af en toe even ‘stil’ te zetten. Een steeds populairdere manier om dat te doen is mindfulness of meditatie. Mediteren is bewezen effectief tegen stress en helpt om rust te vinden. Personal trainer Chris Hettinga geeft je vijf oefeningen op het gebied van meditatie en mindfulness!
1. Transcendente meditatie
De transcendente meditatie is de populairste mindfulness oefening ter wereld. De methode werd in de jaren 50 van de vorige eeuw geïntroduceerd door Maharishi Mahesh Yogi in India. De transcendente meditatie is door honderden wetenschappelijke onderzoeken effectief bevonden tegen PTSS, stress, depressies, slapeloosheid en burnouts.
De transcendente meditatie wordt tweemaal per dag gedurende 15-20 minuten uitgevoerd in zithouding. De beoefenaar herhaalt een aantal woorden in gedachten. Deze betekenisloze woorden worden ‘mantra’s’ genoemd. Deze worden steeds ‘stiller’ en uiteindelijk geluidloos, waardoor je gedachteloos wordt. Het lichaam ontdoet zich dan van stress, waardoor je spanning voelt afnemen.
Lees ook: 5 dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een personal trainer
2. Vipassana
Vipassana is een 2500 jaar oude meditatiemethode uit India. Het betekent ‘de dingen zien zoals ze daadwerkelijk zijn’. Het doel van de meditatie is het zuiveren van de geest van negatieve emoties en driften zoals haat, hebzucht en woede. Hierdoor maak je ruimte voor wijsheid, liefde en vreugde.
Vipassana wordt vaak aangeleerd in retraites. Hierbij trek je je voor een langere periode (meestal 10 dagen) terug en sluit je je helemaal af van de buitenwereld. Aan het eind van de retraite heb je geleerd om naar jezelf te kijken en hoe je lijden voor jezelf veroorzaakt én kan vermijden. Na de retraite kan je de dingen die je zelf geleerd hebt toepassen in de dagelijkse praktijk, om zo minder stress te ervaren.
3. De Wim Hof-methode
De Wim Hof-methode is bekend van ‘The Iceman’ Wim Hof. Deze methode houdt in dat je leert om het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden met je gedachten. Het autonome zenuwstelsel is het deel van het zenuwstelsel dat de automatische processen als hartslag en ademhaling aanstuurt.
Zonder oefening is het niet mogelijk om deze processen zelf te beïnvloeden, maar met de Wim Hof-methode kan je dit wél leren. Deze methode is een mix van ademhalingsoefeningen, koudetraining (in de bekende ijsbaden van Wim Hof) en mindset. Het besturen van het autonome zenuwstelsel kan, als je het eenmaal kunt, zorgen voor een diepe meditatieve rust.
Lees ook: Veelvoorkomende klachten en oefeningen om ze te voorkomen
4. Geleide meditatie
Een geleide meditatie is niet zozeer een type meditatie, maar eerder een manier óm te mediteren. Hierbij wordt je geholpen bij het proces doordat iemand je vertelt hoe het moet, tijdens je meditatie. Het zijn vaak audio-opnames die je door een meditatie heen leiden.
Veel van deze geleide meditaties zijn gewoon op Spotify of YouTube te vinden en zijn dus volledig gratis toegankelijk. Als jij echter liever écht persoonlijke begeleiding wil, is een meditatietraining van personal trainer Chris Hettinga een goede optie. Hij mediteert samen met zijn klanten en geleidt ze door de meditatie heen!
5. Bodyscan-meditatie
De bodyscan-meditatie is een mindfulness oefening waarbij je lichaam leert ‘voelen’. Je scant als het ware je hele lijf van top tot teen en voelt per lichaamsdeel waar eventuele spanningen en pijnpunten zitten. Bodyscan-meditaties worden veel ingezet voor het slapengaan.
Een bodyscan kan zorgen voor een afname van stress en een toename van bewustzijn. Je leert stil te staan bij je gevoel op het moment zelf en vanuit dat perspectief kijk je naar de wereld. Je leert niet om een geluksgevoel te krijgen, maar juist om de situatie te accepteren zoals deze is. Dat kan voor een enorme innerlijke rust zorgen.
Chris Hettinga is al jarenlang personal trainer, yogaleraar en expert op het gebied van mindfulness. Hij helpt mensen bij het implementeren van een gezondere en ontspannen levensstijl op het gebied van meditatie, sport, yoga en voeding. Wil jij weten wat Chris voor jou kan betekenen? Meld je aan voor een gratis intakegesprek!
Lees ook: Hoe een veganistisch dieet stress kan verminderen en gelukkiger maakt
Geen reactie's