5 redenen waarom een veganistisch dieet jou gelukkiger maakt

veganistisch dieet

5 redenen waarom een veganistisch dieet jou gelukkiger maakt

Een veganistische levensstijl wordt steeds populairder. De afgelopen twee jaar is het aantal veganisten in Nederland met 150% gestegen en inmiddels eten 261.000 Nederlanders geen dierlijke producten meer. Men beseft de laatste jaren meer en meer dat de bronnen van de aarde beperkt zijn en dat we zuinig met onze planeet om moeten gaan.

De coronapandemie heeft eens te meer bevestigd dat de de bio-industrie grote risico’s met zich mee brengt. Een veganistisch dieet is niet alleen goed voor het milieu, de wereld en de dieren, maar zorgt ook voor een verbeterde mentale gezondheid. Personal trainer Chris Hettinga, al jarenlang veganist, geeft vijf redenen waarom een veganistisch dieet jou gelukkiger maakt. Hij laat zien dat je met een plantaardig dieet ontzettend gezond kan leven, zonder dat er dierenleed aan te pas komt.

Je loopt minder risico op een depressie

Arachidonzuur is een omega-6-vetzuur dat veel voorkomt in vlees en andere dierlijke producten. Wetenschappers hebben in verschillende onderzoeken een verband ontdekt tussen depressies en een bovengemiddelde hoeveelheid arachidonzuur in de hersenen. Door minder vlees te eten, krijg je minder van deze vetzuren binnen en loop je dus minder risico op een depressie.

Je voelt je gezonder

Niet alleen een vermindering van vleesconsumptie, maar ook het eten van meer plantaardige voeding is goed voor de fysieke gezondheid. Door de inname van meer essentiële vitaminen voel je fitter, wat weer invloed heeft op je geluksgevoel. Zo krijg je bijvoorbeeld meer vitamine E binnen, wat een sterk antioxidant is en ontstekingsremmend werkt. Een hogere inname van vitamine C zorgt voor een beter immuunsysteem, waardoor je minder vaak ziek wordt.

Lees ook: veelvoorkomende klachten en oefeningen om deze te voorkomen

veganistisch dieet

Je slaapt beter

In een plantaardig dieet zitten belangrijke mineralen als magnesium en calcium, die bijdragen aan een gezond slaapritme. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde en gelukkige levensstijl.

Magnesium en calcium komen vooral voor in voeding die veel door veganisten wordt gegeten, zoals spinazie, pompoenpitten en avocado’s. Een veganistisch dieet leidt bovendien tot een toename van slaaphormoon melatonine, waardoor je beter inslaapt.

Je draagt bij aan een gezonde planeet

Het is algemeen bekend dat een veganistisch dieet goed is voor het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat er voor de productie van een kilo rundvlees liefst 15.500 liter water nodig is? Vlees verbruikt per gram eiwit gemiddeld 1,5 tot 6 keer zoveel water als peulvruchten.

De vleesindustrie zorgt voor een enorme uitstoot van broeikasgassen. Door plantaardig te eten draag je dus bij aan een beter milieu en een gezondere planeet. Dit maakt gelukkiger en zorgt voor zingeving, waardoor je je nuttig en opgewekt voelt!

Lees ook: Wat is ashtanga-vinyasa-yoga en hoe kan het jou helpen te ontspannen?

Je ervaart minder stress

Veganisten hebben een lagere bloeddruk dan vleeseters en minder kans om in gewicht aan te komen. Daarnaast hebben ze een lager cholesterolgehalte, doordat ze minder verzadigde vetten binnenkrijgen. Het is wetenschappelijk bewezen dat belangrijke mineralen als kalium en magnesium en ook vitamine B zorgen voor minder stress. Deze voedingsstoffen komen bijvoorbeeld voor in peulvruchten als kikkererwten en noten!

Ook krijgen veganisten meer langzame koolhydraten binnen. Deze koolhydraten zorgen voor meer serotonine in je brein, waardoor je je ontspannen voelt. Een ander bijkomend voordeel: plantaardige producten zijn vaak een bron van vezels, die weer goed zijn voor je darmen en je stoelgang!

Chris Hettinga is personal trainer, yogaleraar en al jarenlang veganist. Hij helpt mensen bij het implementeren van een gezondere levensstijl op het gebied van meditatie, sport, beweging, yoga en voeding. Wil jij weten wat Chris voor jou kan betekenen? Meld je aan voor een gratis intakegesprek!

Geen reactie's

Geef een reactie