5 gouden tips voor een gezonde en ontspannen levensstijl

5 gouden tips voor een gezonde en ontspannen levensstijl

Het leven kan anno 2021 behoorlijk stressvol zijn. De grens tussen werk en privé is steeds meer vervaagd, we zijn altijd online en we hebben het druk. Tot overmaat van ramp kwam daar vorig jaar de coronacrisis nog eens bij. We zijn beperkt in onze sociale contacten en vrijheden en het is een onzekere tijd. Niet gek dus, dat je af en toe momenten van stress en spanning ervaart, en dat je af en toe stress wilt verminderen.

Chris Hettinga is personal trainer in Amsterdam met een brede kennis van yoga, mindfulness, meditatie, sporten en mobiliteit. Hij weet als geen ander dat tal van mensen stressvolle momenten en spanning ervaren. Stress is niet alleen vervelend, het is ook slecht voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om stress te beperken. Chris geeft vijf gouden tips hoe jij gezond en ontspannen door het leven kunt gaan.

Tip 1: Yoga, al duizenden jaren een middel tegen stress

Yoga is een hindoeïstische leer, die al duizenden jaren oud is. Oorspronkelijk was yoga bedoeld om God te bereiken en had het een religieuze oorsprong. Tegenwoordig wordt in de Westerse wereld met yoga vooral hatha-yoga bedoeld: een verzameling oefeningen, waarvan de lotusbloem (kleermakerszit) de bekendste is.

De Indische bewegingsleer is bewezen effectief tegen stress. Door yoga-oefeningen te doen concentreer je je op je ademhaling en ontspan je. Het is dus een vorm van meditatie. Of je nou yin yoga, yoga nidra of ashtanga-vinyasa-yoga beoefent, alle vormen helpen om stress te verminderen en zorgen voor een rustig gevoel op momenten van spanning.

Yoga ziet er voor beginners soms moeilijk uit, maar wees gerust: iedereen kan yoga beoefenen. Er zijn genoeg houdingen die voor iedereen geschikt zijn, van beginner tot expert. Chris Hettinga heeft jarenlange ervaring als yogi en kan je helpen bij het oefenen met vrij bewegen, ontspannen en mediteren. Al op de eerste dag dat je begint met yoga zul je het verschil merken!

Lees ook: Wat is Ashtanga- en Vinyasa-yoga en hoe kan het jou helpen te ontspannen?

Tip 2: Stress verminderen met meditatie en mindfulness

Naast yoga zijn er nog tal van andere manieren om te ontspannen. Meditatie en mindfulness zijn ontzettend populair geworden de laatste jaren en dragen bij aan een gezonde levensstijl. Door ademhalingsoefeningen te doen en je gedachtestroom stil te laten staan, vind je innerlijke rust. Er zijn ontzettend veel meditatieoefeningen die je kunt doen.

Chris Hettinga heeft in zijn trainingen en workshops volop aandacht voor ontspanning, ademhaling en rust. Door mindfulness toe te passen leer je om negatieve gevoelens of gedachten te accepteren. We worden tegenwoordig constant blootgesteld aan prikkels. Meditatie is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode om deze prikkels even ‘uit’ te zetten. Hierdoor kun je bewuste keuzes maken. 

Meditatie en mindfulness kunnen op ontzettend veel manieren worden toegepast en zijn heel simpel zelf uit te voeren. Sommige mensen gebruiken een meditatiekussen, maar ook op je bed, bank of een stoel kan je makkelijk mediteren. Je kunt een geleide meditatie gebruiken, maar ook zelfstandig op je ademhaling focussen en daarmee je negatieve gevoelens aanvaarden en zo stress verminderen.

Lees ook: 5 mindfulness- en meditatieoefeningen voor een ontspannen begin van je dag

Tip 3: Probeer een veganistisch dieet

Een onderschat aspect van een gezonde levensstijl is goede, plantaardige voeding. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat plantaardige voeding gelukkiger maakt. Al binnen twee weken na het overstappen op een plantaardig dieet ervaren mensen minder stress. Dit heeft te maken met arachidonzuur, een zuur dat veel voorkomt in vlees- en visproducten.

Arachidonzuur zorgt voor een negatieve stemming en mensen die veel vlees en vis eten hebben een hogere kans op depressies. Wetenschappers hebben ontdekt dat ratten die depressief gedrag vertonen, hoge concentraties arachidonzuur in hun brein hebben. Los van de mentale aspecten is het natuurlijk ontzettend gezond om veel plantaardige voeding te eten. Zo lopen mensen die veel rood of bewerkt vlees eten een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker. Zelfs voor sporters, die meer eiwitten nodig hebben, is een volledig plantaardig dieet tegenwoordig goed mogelijk.

Het idee dat je als topsporter zonder dierlijke producten niet aan voldoende eiwitten komt klopt al lang niet meer. Zo zijn bijvoorbeeld noten en peulvruchten als pinda’s, linzen en kikkererwten een bron van eiwitten. Veel topsporters slagen er in op topniveau te presteren, terwijl ze een veganistisch dieet volgen. Ook is veganistisch eten zeer goed voor het milieu. Dierlijke producten zorgen voor enorme uitstoot van broeikasgassen en verbruiken veel water. Daarnaast zijn er nog veel meer redenen waarom een veganistische levensstijl gelukkiger maakt!

Lees ook: 5 redenen waarom een veganistisch dieet gelukkiger maakt

Tip 4: Voorkom pijnklachten en verminder stress met mobiliteitsoefeningen

Sinds het begin van de coronacrisis zien we niet alleen een stijging bij mentale klachten, ook de fysieke klachten nemen toe. Mensen bewegen minder en door de ongeschikte thuiswerkplek komen verschillende pijnlijke klachten naar voren. Chronische pijn kan zorgen voor gevoelens van verdriet en onzekerheid over het eigen lichaam.

Juist nu is het belangrijker dan ooit om te blijven bewegen. Chris heeft als personal trainer jarenlange ervaring als het aankomt op mobiliteit en bewegen. Hij weet als geen ander hoe je van veelvoorkomende klachten afkomt, zoals pijn in de schouder en pijn aan de knie. Met de juiste oefeningen kan je zonder medische behandeling, maar met de juiste  begeleiding van een expert als Chris, ontzettend veel bereiken.

Mobiliteitsoefeningen verhogen de flexibiliteit, verbeteren de werking van je gewrichten en voorkomen pijntjes. Ook voor fanatieke sporters is mobiliteit zeer belangrijk: door je gewrichten te trainen verbeter je je prestaties. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een dynamische warming-up de sportprestaties verbetert!

Lees ook: Veelvoorkomende klachten en mobiliteitsoefeningen om deze te voorkomen

Tip 5: Vraag om hulp

Het kan nog wel eens lastig zijn om zelf uit te vinden wat voor jou de beste manier is om een gezondere en minder gespannen levensstijl aan te nemen. Op het internet barst het van de adviezen, maar deze zijn natuurlijk niet persoonlijk voor jou geschreven. Een personal trainer kan je helpen bij het vinden van het juiste eet– en bewegingspatroon voor jou.

Door een combinatie van oefeningen, meditatie, ontspanning en voeding kun jij gezondheidsklachten, spanning en onzekerheid verminderen. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, maar zorgt er ook voor dat je gelukkiger wordt en lekkerder in je vel zit. Dat kunnen we allemaal goed gebruiken in de huidige tijd, waar spanning en stress op de loer liggen. 

Bij het kiezen van een personal trainer heb je tal van opties. De ene personal trainer is echt gespecialiseerd in sport en fitness, de andere is meer een life coach. In de laatste categorie valt Chris Hettinga. Chris kan jou met zijn jarenlange ervaring helpen op het gebied van ontspanning, beweging en het verminderen van stress. Benieuwd naar wat hij voor je kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek!

Lees ook: Waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een personal trainer?

Geen reactie's

Geef een reactie