We weten allemaal dat we vaker moeten bewegen

We weten allemaal dat we vaker moeten bewegen

Vaker bewegen, waarom?

Professor Frank Backx van het UMC Utrecht zei het al: “stilzitten is het nieuwe roken”. Wie niet voldoende beweegt, krijgt sneller last van mentale én fysieke klachten en dus is bewegen essentieel om je fit en gezond te voelen. Zelfs beweging met een lage intensiteit, zoals wandelen, doet al wonderen voor je gezondheid. Niet gek dus dat tegenwoordig 10.000 stappen per dag de norm is en er steeds meer mensen op uit trekken om een ommetje te maken.

Als personal trainer maak ik een onderscheid tussen bewust en onbewust stilzitten. Als je bewust stil zit, denk je na over je houding. Je recht je rug en doet je schouders naar achter, waardoor je een betere houding aanneemt. Onbewust ‘stilzitten’ doe je als je bijvoorbeeld languit op de bank hangt, of te lang in dezelfde houding zit, waarbij je je nek en rugwervels kunt belasten. Als je dit af en toe eens doet, kan het geen kwaad, maar uren per dag kan op de lange termijn blessures veroorzaken.

Voor fysieke klachten geldt hetzelfde als voor mentale klachten: voorkomen is beter dan genezen. Net zoals je een burn-out kunt voorkomen door af en toe vrij te nemen, kun je fysieke klachten voorkomen door te bewegen en op je houding te letten. Mijn jarenlange ervaring als trainer heeft mij één ding geleerd: iedereen die blessures oploopt door te weinig te bewegen, heeft spijt dat hij niet eerder is begonnen. Waarom is bewegen toch zo gezond? Er zijn oneindig veel redenen te bedenken waarom het goed is om regelmatig te bewegen. Zo zorgt sport of lichte inspanning voor een lager cholesterolgehalte en lagere bloeddruk, waardoor je een verminderd risico op hart- en vaatziekten hebt en ook is bewegen goed voor je spieren, pezen en botten. Het belangrijkste voordeel van bewegen is misschien niet eens het fysieke aspect: bewegen is ook ontzettend goed voor je mentale gezondheid.

Zelfs een kleine aanpassing in je bewegingsritme kan een wereld van verschil maken voor je mentale en fysieke welzijn. Ik wil je in dan ook zeker niet de les lezen en je lastigvallen met zware trainingsschema’s en oefeningen. Ik wil je laten zien dat bijvoorbeeld een klein ommetje per dag makkelijk in je agenda past en wonderen kan doen voor je gezondheid en je mentale welzijn.

De eerste vragen die ik stel aan een nieuwe klant zijn altijd: hoeveel tijd wil jij investeren in je mentale en fysieke welzijn? En hoe zou je je graag willen voelen? Ik zie bewegen vooral als een investering, die zich dubbel en dwars uitbetaalt. Je hoeft geen topatleet te zijn, die elke dag een halve marathon loopt. Een half uurtje per dag lichte inspanning maakt al een wereld van verschil!

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Stuur mij dan een berichtje via email of Instagram. En bestel ons boek met meer dan 30 mobiliteitsoefeningen via deze link.

Succes, Chris

 

2 Reactie's
  • Renee
    Geplaatst op 12:56h, 21 juli Beantwoorden

    Zelfs luie mensen krijgen door het lezen van dit mooie en positieve artikel weer energie om te bewegen. 🤸🏻

Geef een reactie